På bildet: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna møtte Veronica Wilson og varehussjef Radomir Radosavljevic, i forbindelse med at regjeringen foreslår en ny oppfølgingsordning for tilrettelagt arbeid i ordinære virksomheter.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har over tid jobbet med en oppfølgingsordning for ansatte med tilrettelagt arbeid. Ordningen fyller et hull i arbeidstilbudet til ansatte med tilretteleggingsbehov, og vil sørge for at de som ønsker å søke jobb i andre bedrifter enn arbeidsinkluderingsbedrifter, får en trygg overgang og støtte underveis. Regjeringens forslag vil også gjøre det enklere for arbeidsgivere å ansette personer med tilretteleggingsbehov.
Departementet foreslår at det er arbeidsinkluderingsbedrifter og Nav som skal stå for oppfølgingen.
iArbeid vil oppsummere innholdet i forslaget og sende ut i neste nyhetsbrev.
Samarbeid har gitt gjennomslag
Nå kan iArbeid, Arbeid & Inkludering, Samfunnsbedriftene, Helt med, Styrke og andre gode krefter feire et tydelig gjennomslag etter langvarig samarbeid:
-Når regjeringen bruker arbeidsinkluderingsbedriftene som den ressursen de er, skaper de flere og nye muligheter i arbeidslivet for de som trenger det mest. Flere vil lykkes når de kan få hjelp av folka som kjenner dem best og tror på dem, sier Onar Aanestad, direktør i iArbeid.
Han roser regjeringens forslag:
-For arbeidsgivere er dette en veldig god nyhet. Nå som de kan få støtten de trenger og ønsker, blir det enklere å tørre å satse på personer som kan og vil jobbe, bare de får riktig tilrettelegging.
Bedriftenes regionale kunnskap skaper flere muligheter
Øyvind Risnes er daglig leder i bergensbaserte Grønneviken AS, en arbeidsinkluderingsbedrift med over 150 ansatte og en variert industriproduksjon for både nasjonale og internasjonale kunder. Han er også leder av iArbeids distrikt Vest.
-Regional kunnskap spiller en avgjørende rolle i arbeidet med å styrke og videreutvikle tilbudet om tilrettelagte arbeidsplasser. Derfor er det svært positivt at det nå åpnes for at den omfattende kompetansen som de over 300 arbeids- og inkluderingsbedriftene i Norge har opparbeidet gjennom flere tiår, i langt større grad kan tas i bruk i oppfølgingen av ansatte i ordinært arbeidsliv, sier Risnes.
Han mener det er stort uutnyttet potensial i verdien ansatte i tilrettelagt arbeid skaper hver dag.
-Den verdiskapende innsatsen våre medarbeidere bidrar med, er en viktig ressurs som flere virksomheter bør få mulighet til å dra nytte av. Ved å bruke den regionale og praktiske kompetansen som allerede finnes i tilretteleggingsbedriftene, kan vi sikre en mer sømløs overgang mellom tilretteleggingsbedrifter og ordinære arbeidsplasser til det beste for både deltakerne og arbeidslivet, understreker Risnes.
Vi kan skape tryggheten som trengs
Leder av iArbeids distrikt Nord, der medlemsbedriftene er mange og spredt over hele landsdelen, er enig:
-Vi er veldig glade for at regjeringen peker på de offentlige eide arbeidsinkluderingsbedriftene. Bedrifter som våre vet hva som skal til for at flere skal finne sin vei til arbeidslivet. Vi gleder oss til å skape trygghet både for arbeidstaker og arbeidsgiver når medarbeidere med tilretteleggingsbehov får nye og spennende jobbmuligheter, sier Anita Brækkan Remme, leder for iArbeids distrikt Nord og daglig leder hos ASVO-Vardø AS.
Også i distrikt Midt tas forslaget godt imot:
-Arbeidsinkluderingsbedriftene i Midt-Norge står klare til å bistå flere på veien til nye karrierer. Bedriftene har spisset arbeidsinkluderingskompetanse, er offentlig eid og spredt over hele landsdelen. Dermed vil de kunne gi et bredt og godt oppfølgingstilbud både til arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Nina Pallin Lorier, leder for iArbeids distrikt Midt og daglig leder på Runa Vekst AS i Midtre Gauldal.
IArbeid og medlemmene har over tid rustet seg for å kunne være klar til ta oppdraget med oppfølging av ansatte og arbeidsgivere.
-Vi har prøvd ut metoder og jobbet med å bygge opp kompetansetilbud. Vi tenker da spesielt på Customized Employment. Noen kurs har allerede hatt premiere denne våren, og vil bli satt opp igjen i høst. I tillegg lanserer vi i høst nye kurs som skal styrke våre medlemmers kompetanse og sikre høy kvalitet på oppfølgingsarbeidet, over hele landet, forteller Merethe Horgen, fagutvikler hos iArbeid.
Regjeringens forslag sendes nå ut på høring, med frist 20. oktober.
iArbeid er organisasjonen som gjør arbeid mulig for alle. Organisasjonen har 187 medlemmer over hele landet, og vil kunne bidra til et bredt oppfølgingstilbud over hele landet.